AED

Een AED op de juiste manier gebruiken

Als iemand een hartstilstand of een onregelmatige hartslag heeft kan het zijn dat je een defibrillator nodig hebt om het hart weer op gang te krijgen of het weer een normaal ritme te geven. Tegenwoordig vind je op tal van plaatsen dan een ook een AED die je daarvoor kunt gebruiken. Maar wat is nu de precieze werking van een AED?

Iedereen mag het apparaat gebruiken

AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Als iemand een hartstilstand krijgt is het zaak dat hij of zij zo snel mogelijk geholpen wordt en dit kan met een AED. Dit apparaat mag door iedereen gebruikt worden maar als je precies wilt weten hoe het werkt kun je dit leren op een EHBO of een BHV cursus. Omdat met name de eerste minuten cruciaal zijn is het zo dat iedereen de AED mag bedienen.

Wat doet een AED?

Een AED bestaat in twee varianten: een automatische en een half automatische versie. Het bestaat uit plakkers die op het lijf van het slachtoffer geplakt worden waarna er een elektrische schok gegeven wordt waarmee het hart weer op gang kan komen of een stoornis in het ritme verholpen wordt.

AED geeft aan wat te doen

De automatische variant kan zelf schokken toedienen terwijl de gebruiker van de half automatische type die zelf doet. Op iedere AED zitten twee knoppen, eentje om het apparaat aan te zetten en eentje om de schokken toe te dienen. Als het apparaat aangezet wordt geeft het aan wat te doen. Het signaleert wat er aan de hand is bij het slachtoffer en wat je als hulpverlener voor stappen dient te ondernemen.

Snel ingrijpen is goed

Met een AED kun je het leven van iemand redden omdat snel ingrijpen vereist is. Zorg er ook voor dat altijd de hulpdiensten gebeld worden zodat deze zo snel mogelijk ter plekke zijn en het van je kunnen overnemen.

Schuiven naar boven